BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Wednesday, 25 November 2015

TAKUT

HIDAYAH  bukan akan datang sendiri,, tetapi kita sendiri yang harus mencari HIDAYAH . cari. mintak. dan insyaALLAH ia akan datang. aku, masih jauh lagi . banyak lg yang perlu aku pelajari dan lengkapi. TAKUT. Takut aku hanyut dengan keindahan dunia. Takut aku lalai dengan perintahNYA. takut aku pergi sebelum sempat berubah. dapatkah ALLAh menerima amalan2ku?

"ya ALLAh ampuni dosa2ku Ya Allah.. berikan aku hidayahMU YA ALLAH"

untungnya orang mendapat hidayah ALLAH. ia memang datang dari ALLAH s.w.t tetapi kita harus berusaha untuk mendapatkannya. iman kita ini kadang-kala ada pasang surutnya. dengan itu seharunya kita sentiasa mempertingkatkan amalan ibadah kita,

berbalik pada TAKUT.. mcm2 benda yang aku takut. takut mati dalam kekufuran. aku takut tinggalkan anak2ku dalam kesusahan. aku takut hilang pekerjaan. takut rezeki ku ditarik.. paling2 takut kalau aku gagal dalam mendidik anak2ku dan aku gagal dalam membantu suami ku dlm menjaga keharmonian dan kesejahteraan rumahtanggaku.


kalau sebut pasal hutang. Ya ALLAh lagi la takut. jangan pandang remeh pasal hutang. kadang kala.. kita ni sebut dengan suami/isteri ..pinjam ek.. " abang, syg x cukup duit, pinjam dulu duit abg... " tp x bayar .... wlu mati syahid sekali pun silap2 sangkut nanti..tu dgn suami, belum dgn kawan2 adek bradek.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... takutnya.. blm PTPTN,
loan blaja.. loan dgn mak abah,.. takutnya YA ALLAH x terlangsai hutang ini sebelum mati...
"ya Allah lapangkan lah rezeki ku.. permudahkan la sgl urusan baik2 ku dan berkatilah rezeki ku."

jom kita dengar ceramah ini sama2 ya..


Sunday, 15 November 2015

SEMALAM,HARI INI DAN ESOK

assalamualaikum,.. lama sungguh tidak berblog.. terlalu bz dengan kerja2 opis dan proses membahagikan masa yang semaksima untuk anak2 dan suami. sambil2 belajar dan membaca hal2 berkaitan mendidik dan mengasuh anak.

ermm, baiklah,. tiada apa yang terlalu penting yang untuk disampaikan kepada rakan2 yang sudi membaca post saya kali ini. memandangkan saya bukanlah orang yang bijak bertuturkata semuanya main hentam sahaja. maka bacalah dengan tenang ya.. heheh

berkenaan post saya hr ni.. SEMALAM.. adalah setiap yang telah kita lalui.. adakah cukup baik dan sempurna apa yang kita telah lakukan.  segala yang baik kita rasa seronok dan bahagia,. kalau boleh nak berulang2 segala kebaikan dan keseronokan itu,. tp yang BURUK?? pasti kita hendak ia tinggal jangan la dok ikot kita ke hari ini,. betul x? perkara yang mnyusahkan .. perkara yang melukakan hati  stop la kau disitu.. dah jgn ikot aku lg betul x?  sebenarnya,. semalam adalah segala pengajaran dan panduan.  tanpa semalm maka tiadalah hari ini...

apa yang kita mkn semalam hasilnya pada keesokan hr nya.. begitulah.. apa yang kita makan HARI INI adalah mencerminkan tahap kesihatan kita pada hari tua nanti. mungkin hari ini berkilo2 daging , kolestrol lemak2 dan asid yang kita telan.. hari ini kita mngkin yakin arghhhh xde apa2 lah.. tp hari tua nanti mcm2 la sakit.. itu ini.. itu x boleh mkn.. ini x boleh sentuh.. ermm tengok je,, bila nikmat Allah di tarik maka terasa la siksanya ,, nk mkn itu ini pn kene berpantang,,, huhuhu,,,  x payah ckp tua nanti.. ni sekarang saya yg 30 thn ni pn dah  perut  melayot..suatu hr tu penah kene sakit tumit., wahhhh,,, bahaya2..mungkin sbb bdn naik atau aisd tinggi dlm badan.. ade yang kata ade prolem dlm sistem peranakan mcm peranakan jatuh,,, tp... seringkali bg alasan  badan naik.. yela. anak dah 2.. itu la alasan saya. ohh no.. kesihatan .. dan pemakanan kene jaga,,, mulai hari ini... sebelum terlambat!!!!

 baiklah, . gaya hidup sihat kita hari ini mencerminkan kehidupan dan kesihatan kita hari esok, jika hari ini kita tidak mengamalkan pemakanan dan kesihatan yang sempurna kita mudah mengundang pelbagai penyakit di hari tua kelak.INSYA ALLAH

ESOK. belem tentu lagi dan kita sendiri pn x tau lagi bagaimana keadaan kita. so hari ini kita kenelah bekalkan sesuatu yang baik untuk hari tua. bkn cerita pasal pemakanan je ek.. tp amalan juga jgn lupakan,..

mcm tadi.. sy katakan pemkanan yang x berapa sihat tu akan menimbulkan penyakit, tp. igt.. kadang kala sakit itu adalah nikmat,.. jgn persalahkan Allah kerana kita diuji dengan penyakit2 ini, tp igt la., sakit ini memberi seribu makna.. Allah sayangkan kita.. Allah beri pesanan kepada kita melalui sakit. igt balik apa yang kita pernah buat dgn tangan kita,, igt balik apa yang kita pandang dan tengok di masa lapang kita.. selidik balik mana kaki kita melangkah sebelum2 ni..

saya bercakap bukan bermakna saya terlalu baik .. dosa.. saya pasti ada,. tp ini juga peringatan buat saya,, dan panduan buat saya ,,anak2 dan suami serta anda semua..  okla,,, sy rehat dulu..sambil2 tu dengar la video penuh makna ini....

assalmualaikum,
salam sayang dr  aina.alia


Monday, 7 September 2015

[Lawak] Kisah Ustaz Menyamar Jadi Menteri-Ustaz Abdullah Khairi

assalamualaikum... sedih n menyentuh perasaan diselitkn dgn ilmu dan lawak... semoga 1 hr nnt sy dpt mnjejakkn kaki ke tanah suci makkah....

Wednesday, 2 September 2015

Cerita Istri Nabi Muhamad Saw Yang Sangat Patuh

assalmaulaikum.. hai lama x update blog ni.. huhu salam merdeka semua.. hehe maaf lambat.. semoga kita semua paham apa itu erti kemerdekaan dan mnghargai sgl usaha nenek moyang kita dlm memerdekakan negara kita ni...

mlm ni nak share video UKE ni... ade part yg mana "perempuan hilang akal jika....." huhuhuhuhuh ... semoga suamiku terus sabar dgn aku yg mcm2 kerenah ni.. huhuhuh




wahai isteri.... "kita2 ni isteri ni bukan lawan suami kita"..lawan pn istr ttp kalah ..hehhehehehhe.. sabar2 ya wahai2 isteri semua...



Wednesday, 26 August 2015

Lempeng dengan sambal kerang

Assalamualaikum... mlm ni beli burger je.. tp nth en.husband x kenyang kot request lempeng pulak... heheh.. mst ada yg kata lempeng pn nak bg tau org   hehhe.. ni peberet kami tau...

Sy mula2 kawen asik buat x jadi jek.. klu jadi pun x cun la.. x  garing la.. dan mcm2 kerenah la... heheh.. tp MIL sy pny lempeng mmg terbaik..heheh..
Sbelum g keje klu MIL wt lempeng huis sggp msk opis lmbt sikit semata2 nk menyantap lempeng itu...

Kisah lempeng ini.. sy siap belajar dgn kwn sy nak buat lempeng..kdg2 mcm teruk sgt je bunyinya.. tp x ksh la... mmg sy akui..sy x dpt buat lempeng tu btl2 yg nak diingini.. hehehe.. smlt mnjamu selera semua

Sunday, 23 August 2015

erm.. say ax berkesempatan nk buat apa2 tutorial. lg pn sy ni x reti sgt nk aja.. takut salah  erti kata lain x berani jadi cikgu lg. huhuh.. apa2 pn saya just share link kat sini ek utk panduan saya dan anda semua:

Tutorial Widget Komen Terbanyak Untuk Blogger Dengan Avatar



~AKAN DIUPDATE LAGI....


mintalah kepada Allah

pelik sungguh hati ini,, menagis ketika melihat cerita lawak.. namun ku bawa hati mencari apa kah sebabnya,,, cari dan terus mencari.. aku hilang satu persatu..Allah gantikan lebih dari itu.. ALAH tarik satu persatu milik aku.. tp ALLAH beri kekuatan dan keyakinan yang tidak pernah aku sangkakan,,, aku bersyukur aku masih ada ALLAH yang sentiasa dengar rintihan dan rengekkanku/..

aku bersyukur kerana Allah mendengar rintihan hati.. ALLAh sellau beri aku petunjuk atau petanda yg seringkali menjadi tanda tanya dihati.. aku, hambaNYA yang selalu melupakannya.. selalu meminta ketika aku diujiNYA. x kisahlah ujianNYA berat atau ringan.mampu atau tidak mampu aku hadapi namun ujiannya tetap aku harungi.

bukan sekali dua Allah dengar doaku.. tapi kenapa ku masih lalai ? kenapa bila tersadung baru aku nk buka mata? betapa lalainya aku,, Allah juga sudah lali dgn perangaiku agaknya.

aku, bila keresahan sudah pasti meronta2 memohon keampunan dan segera aku memanjatkan doa.. jika aku berasa lemah aku memohon Allah berikan kekuatan padaku.. jika aku was-was aku gagahkan diri mencari keyakinan berpandukan doa atas petunjuk yang diberikan,,

bukan senang nak dapat apa yang kita nak.. sapa yang boleh beri kebahagiaan pada kita? manusia? belum tentu.. Allah pasti YA.. kerana jika sejjuta org membenci, mengkhianti kita, mnyakiti hati  kita.. tetapi jika kita sentiasa ada ALLAH pasti DIA akan merawat segala duka lara.  kasih sayang Allah dan rahmatNYA lagi bermakna dan itula yg harus dicari. yakin pada pada ALLAH.. yakin pada janjiNYA..

cukup utk merayu pada manusia.. cukup untuk menegakkan keadilan. cukup untuk bertegang urat untuk menyatakan siapa bena atau salah,,"cara kau salah ikot cara aku" dan cukup2lah menyakiti hati diri sendiri..usah sekali mnyakiti hati org lain...dan  untuk apa berbohong pada diri sendiri.. untuk apa berpura2 pada semua mata jika hati derita,, tp.. kita sanggup telan duka n duri sekalipun demi melihat orang sekeliling kita bahagia.

gerakan hati merupakan petanda ianya benar2 telah terjadi atau mungkin terjadi pada masa itu dan mngkn ianya akn terjadi suatu hari nnt.. namun bahaya juga terlalu bergantung pada gerak hati ..ini kerana syaitan mngkin ingin memperdaya kita. oleh itu ...solat 5 waktu jgn diabaikan.solat istikarah,sola hajat akan membantu kitaa jika dalam kesulitan,

siapa yang tidah ingin bahagia?
siapa yang tidak mahu tenang?
siapa yang tidak mahu kaya?
siapa yang tidak mahu snang?

lihat diri pandang cermin
apa kurang perlu diperbaiki
bukan harap orang jamin
tapi harap ALLAH berkati

aku belajar tentang kasih sayang dengan ujianNYA
aku belajar tentang kejujuran dari petunjukNYA
aku belajar pentingkan diri dari kuasaNYA
aku belajar menagis dari dugaanNYA
aku belajar tersenyum dari rahmatNYA

aku kenal cinta dariNYA
aku kenal dia olehNYA
aku kenal dunia atas agungNYA
aku kenal bahagia atas kasihNYA

jatuh bangun aku bersamaNYA
sedih pilu ku luah padaNYA
sakit derita kulaungkan padaNYA
senyum tawaku keranaNYA


~SNA

lanjutkan harapan & DOA



VPILIHAN:Kecelaruan Mat Lu Mat

opssss. oh mat luthfi...


Thursday, 20 August 2015

Dato Siti Nur Haliza - International Superstar 2015

perghhhh gempak gile.. sedap pulak layan lagu ni.. tp x tau la apa maksudnya.. ok layan dl nnt kita cite lebih2 ek.

.





perghhh ni mmg sodap... mantap2 semua suara dlm ni ditambah pulak dgn iramanya dan persembahannya yang memukau.. menurut Siakapkeli.my..  lagu yang bertajuk Nenjae Ezhu merupakan ciptaan komposer Bollywood dan Hollywood, A.R Rahman... (alamak mcm nama penyanyi pop yeh yeh lak).. terasa betul 1MALAYSIA... dgn harmoni dan ckp muhibbah..


tambah2 lak artis kegemaranku SITI NURHALIZA ni mmg power dan hebat suaranya.. mabeles..


harap2 jgn la hanya harmoni dan bersatu dan muhibbah dlm lagu je rakyat MALAYSIA ek.. kita ni hdp dlm satu negara yg pelbagai kaum sukar utk disatukan hati.. tp dengan setiap antara kita ada rasa hormat menghormati, saling memahami adat dan budaya masing2 dan tiada sikap perkauman mampu menjadikan kita aman dan damai di MALAYSIA bumi bertuah ini..


teringat pada zaman sekolah sy dl .. rakan2 india dan cina kami rapat dan slalu tolong menolang dlm hal2 belajar ni.. tp skrg byk sgt isu races yg kadang2 merasa MElayu ditindak dibumi sendiri..  ye ke? ke MELAYU manja? ke MELAYU cepat putus asa? ke MELAYU ni memang pemurah dan baik sgt..? atau MELAYU ni terlalu bermurah hati? ha..jawap ...apa2 pn jawapan di tangan anda. hehhe.. sy ade jawapan sy.. psyyyyy......................... nnt kita kongsi lbh lanjut..  tp.. ramai je org MELAYU yang berjaya diluar sana.. fikir2kan renung2kan




Tuesday, 18 August 2015

ada lagi susah dari kita

assalamualaikum semua..

pagi td selepas hantar anak sy ke school dia.. sy ternampak seorg lelaki lebih kurang usia sy.. berjanggut sikit n muka agak manis kerana saat sy terpandang dia dia mmg senyum.. lelaki itu memakai kad manila yang di gantung di badannya dan tertera jelas "SANDWICH RM 3.oo"..  dia berpakaian kemas. ingin rs nya berhenti tapi sbb dia berada di simpang yg berhampiran dgn traffic light.. lalu sy trs meneruskan perjalanan..
YA ALLAH hati sy sungguh sayu.. bagaimana dia sggp berniaga sebegitu.. apakah susahnya dia..? mak dia sakitkah? isteri n anak2 dia perlukan belanja yg banyakkah? mata sy trs hmpir menitiskan air mata..
sambil lalu itu sy terus memandang dia ..untuk pastikan apa yg dia jual selain itu. apa yg berada di mejanya?  hati bertambah sayu... melihat hanya ada satu bakul samada pink atau light blue  di atas jalan.. ya Allah bertambah sedih ht ini.. di kiri kanan tgnnya dia sdg memegang sandwich dlm clear box tu..sambil memandang ke arah kereta yg lalu lalang..dgn harapan ada yg berhenti membeli..tp lokasi dia berdiri itu kurang stategik.. sukar utk org berhenti beli..

lelaki itu membalas senyuman... atas senyuman yg sy berikan.. sy hny mamppu senyum. rs bersalah sbb x dpt berhenti.. terus kepala ini berlegar2 mainan masa depan sy n anak2?  apa sy mampu lakukan begitu? apa nasib ms depa sy n ank2 jika suami sy xde? mcm2 pk..smpi akhirnya air mata ini berjaya mengalir trs kepipi yang tanpa sebarang makeup ni.. nsb baik x pakai makeup. klu x.. hbs mascara eyeline i luntur.. huhuhuh...

apa2pn sama2 la kita doakan agar sgl urusan saudara tersebut dipermudahkan... smpi sekarang asi terigt kesusahan dia..

ni nasihat pada aku sendiri:
beringat ketika senang
jgn yakin hidup kita sentasa berada di atas
selalu pandang ke bawah
melihati susah org supaya sentiasa beringt
sentisa memperbaiki diri dan berusaha untuk sesuatu yg baik
yg paling penting SENTIASA BERSYUKUR DENGAN PEMBERIAANNYA
ginilah gayanya pagi tadi.. aku sgt kahsihani dia..smoga dipermudahkan sgl urusannya.amiin

Monday, 17 August 2015

Grilled dory with oregano potatoes

Assalamualaikum.. mlm td biasalah menyepahkan dapur MIL sy dgn ketuk2 kuali..heheh..
Menu mlm ni seperti tajuk diatas ek .. 1st time try.. ade bahan yg xde. Sauce wa**** nth lupe lak namanya nnt sy cr balik so sy ganti dgn blackpaper sauce life tu   hehehe.. k..blanje 1 pic ek
** en.husband  kasi 4.8bintang...hehhe.utk 2 2 menu..tp sy suke potatoes oregano tu
dory sy agak kering. overcooked kot.. 

saya suka makan

assalamualaikum semua.. 
erm.. sy  suka makan tu tajuk sy hr ni.. ermmmm..  tp sy x rajin nak msk.. tp xpa msh cuba untuk mengubah keadaan diri yg agak malas ni.. seronok tgk anak2 suami serta keluarga menjamah mknn yang kita sediakan

tp ingat wahai empunya blo: makan terlalu kenyang amat memudarat kan.. mulai hr ni jaga2 la permakanan mu dan jgn biakan perot mu itu gendot dengan mknn... sudah2 la umur n dh byk ni. kesihatan kene jaga ek.. ni antara faktor yang kita kene tau knp xleh banyak sgt makan...


6 Akibat Apabila Makan Terlalu Kenyang

1.Menghilangkan rasa takut kepada Allah daripada hati manusia.

2.Menghilangkan kasih sayang kepada makhluk daripada hati orang yang kenyang kerana menganggap orang lain kenyang seperti dia.

3.Terlalu kenyang boleh menyebabkan seseorang itu berat untuk taat beribadat.

4.Sewaktu mendengar kata-kata hikmah; orang yang terlalu kenyang takkan dapat menangkap dan merasakan kehalusannya.

5.Jika orang yang kenyang itu memberikan nasihat dan hikmah, maka apa yang dikatakan itu tidak dapat meresap ke dalam hati orang yang mendengarnya.

6.Terlalu kenyang anda boleh mendapat pelbagai penyakit.

ni ade link yg sy teruja nak follow rasanya tip yang digunakan 
ADAP MASAK CARA ISLAM 
RAHSIA MEMASAK
PETUA NENEK

Sunday, 16 August 2015

Readymix cuppuccino smoothies

Hai semua.. hari nak share yg sy dh try cuppuccino icecream readymix ni... mmg beli nk wt smoothies ni... sbb mls nk keluarkan tools ..mixture bagai so blande je la gn iceblander en.husband hadiahkan 2 thn lepas tu.. tu antara pemberian yg amat berharga buat sy... nk request waffle maker pasni.. kot2 la dpt.. heheh
Erm... sng bangat guna ni.. cuma perlukan ais 250g.. sy x sukat pun.. agak2 je.. pastu guna 1 packet bnda ni.. dannn..ready.. yummy...
Sedap.. smlm tgk byk flavour yg ada  .. tp ttry 1 je.. dlm rm3++ klu x silap.. mn nk beli ice blanded pny flavoured yg dlm bekas mcm org jual tu ek.. sng sikit n mst jimat... ok..selamat mencoba

Friday, 14 August 2015

Seafood olio spaghetti

Assalamyalaikum.. hai semua.. hari ni sy buat sesuatu yg istimewa utk my NUUR besar.. heheheh... sbb kt achool dia hr ni ade jamuan hr raya...  sggp ibu bgn awal syg.. jejejeh.
1st time try buat.. ... jadi jugak akhirnya.. ermm.. tu pun member opis bg resepi..
Stakat yg penah sy mkn olio spaghetti ni plg2 sy suke kt swensen avenue K.. yummy sodap bangat...
So.. tatapla gamba olio sy ni... yummy... 

Thursday, 13 August 2015

CABARAN 5week

assalamualaikum,...

hohohohhoh.. sy tengah berperang dgn diri saya ni... huhuhuuhuhuh.. ade 5 mnngu atleast turun 5kg.. sapa2 ade petua meh la kongsi dgn saya.. 

sy pernah try Atkins.. tp x tahan dugaan,,, so skrg tgh try follow KEVINZAHRI pny diet style..  nth apa la hasilnya..  xtau nk ikot diet mn.. mkn nak kurus mkn naik bdn ni.. mcm kene pam2 je.. arghghghghghg....huhuhu sayang nak beli bj baru je... bj2 lama tu semua dh ketat.. 
huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhh..... mampukah. sbnrnya taget nk turun 10kg.. xpala 5kg dl


Monday, 10 August 2015

khasiat vitamin c

jom try .! ni betul2 fresh...
  1. Meremajakan Kulit
    1. mencerahkan kulit
    2. mernsang pertumbuhan kolagen
    3. anti kedutan 

  1. Menangkal Radikan Bebas 
    1. mampu melindungi kulit dr sinar UV yg memberi kesan kusam dan terbakar..dan kulit akan bertambah cantik jika diambil setiap hari
  1. Sebagai penahan air
    1. kurangkan kulit kering  bagi yang mengamalkan pengambilan vitamin c secara rutinkerana  vitamin C mampu menahan air sehingga kulit anda tetap lembab dan lentur. 
    2. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, sebaiknya ambillah buah dan sayuran yang mengandung vitamin C daripada menyuntikkan vitamin C karena kandungannya yang seimbang dengan air. 
    3. ada terbaca, Jika kita menyuntikkan vitamin C dan tidak mengetahui dos yang tepat, boleh akibatkan ginjal anda bermasalah.

** skali skala sy amalkan tepung beras dan vitamin C shaklee yg dilenyek2/pecahkan .. kemudian gaulkan dengan sedikit air.. tepek pada muka dan biarkan.. kadang2 sy pakai bawak tido sampi la ke pagi. hehehhehehe.. try la.. 

g sini 20 Buah-Buahan yang Mengandung Vitamin C Terbanyak untuk kekal cantik secara semula jadi
go away!bangkit semua!tiada yg lebih baik dr apa yg ditetapkan buat kita.. teruskan tabah dan berusaha untuk org2 yg tersayang


kau.
kau pernah hadir merubah sgl tentang aku.
kau pernah cuba untuk menjatuhkan aku.
kau dtg tanpa pikirkan aku

aku bangkit.
aku bangun.
aku terus berdiri
ketepi sgl yang mencalar hati

kau dan aku
pendirian kita x sama
tjuan kita x sama
matlamat kita lg x sama.
yang sama hny masa dan ketika

sekarang.. pergila kau ke tempt asal kau
jgn pernah dtg lagi menginap di sangkar aku
pergi kau terbang mncari matlmat kau
kerana matlamat kau bkn disini dgn aku
kerana engkau sikit tidak pernah menghormati aku

jika dl kau pernah kokak kehidupan aku
hentikan sgl aktiviti rakus mu membinasakan taman beradu
ckp la aku terakhir engkau khianati
jgn kau ulangi lagi pd  yg lain.

bkn aku beri kau peluang
tp Allah beri aku ruang utk berpikir
kau x layak dijadikan pengganti
tidak cocok dijadikan kekasih

~SNA

OT oh OT

siapa x nak dapat gaji extra kan tiap2 bln.. huhuhuh.. saya ni klu ade ot dpt la rs mewah sikit belanja utk anak2.. xde la mewah tp dpt la belikan itu ini sikit2 untuk anak2.. saya dan  en.husband ni mmg satu line.. dan 1 opis. hehhehe...
kami ni mmg banyak keje kt opis ni,, bz.. project2 yg kami involved ni urgent je , huhuhu.. mmg byk masa kami curi dari anak2.. kesian anak2. keje lama2 pn bkn kaya pun.. tp sbb commitment dan responsibility ke atas keje2 kami ni.. nak x nak kene la stay..  penat.. kadang2 ade pihak yang kata wahh  syok la ot hari2.. sapa kata syok..? sapa yg suke keje belambak depan mata? p kita pk positif ini rezeki kita dan ketentuan untuk kita... igt kami ot takat kol 9 mlm? no!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! penah samapi x balik. tp pkl 9-10 pagi esoknya balik tido. opis kasi 1 hr rest day.. hehehhe.. tu sy suke...
sementara tggu file ni loading saya berceloteh la sikit pasal keje lebih masa ni...

erm.. ni la yg dihadap hari2... erm.. seronok.penat.minat.keje kene kuat


 ada baik ada x berapa bestnya,

sepanjang kehidupan saya yang 80% kerja lebih masa sepanjang tahun..( tapi sekarang memang dah jarang ot.. apa2 pn kita kene ada pendirian kita .samada ubah cr kerja kita atau terus terang dgn bos yg kita x ckp tgn or x dpt nak ot lama2.. setelah 3 bln x ot.. hr ni kene ot agak meroyan sikit... huhuh

ok la kita share la sikit apa yg kita pnh rs dgn keje lebih masa ni... totally kesan yang sy dapat... huhuuh...
1. anak2 terasa sgt cepat membesar
2. anak2 kurang kasih syg n perhatian kita..(kadang2 ade benda yg kita x aja dia tau.. so sapa ajar? bibik? nenek? kawan2?~ so check cepat2.. klu bnda baik xpa...)
3. bkn anak suami pn terabai.. penat jgk suami.. asik nk jmpt  or anta... kesian..
4. PENAT

tp ade jgk kebaikan.. kita ada rs tanggjawab pd kerja,,, org pn suka(jgn ambik kesempatan sudah).. dapat la duit lebih untuk saving masa depan.. dan kadang keje lbh ms ni.. ade je  ilmu2 baru yg kita dpt pelajari..

leh la g sini  KERJA LEBIH MASA untuk tau lebih lanjut..

apa2 pn yg penting kita kene pandai2 bahagi masa... mana yg kurang tu kita top up balik..
** keje lebih masa dgn opis mmg kita rs berat.,. tp keje lebih masa untuk side incom sendiri dgn free lance buat ID ke.. drawing untuk submissin ke.. photografer utk weddg event ke.. BEST sbb dpt duit bulat2 untuk kita,, huhuhuh,.,  tu pn sy n suami ada buat.. tp skrg x smpt la.. anak dh 2.. dia tolak sy saya tolak dia.. last2.. x mampu dah nk amek. tggu la ank2 besar..


Sunday, 9 August 2015

Santai petang bersama keluarga

Assalamualaikum.. huh..hr ni dpt beristirehat dgn keluarga... klu x tiap2 mnggu ade je rmh yg nak ditandang.. mana yg dtg berkunjung lg.. so ptg ni sambil2 en.husband repair basikal si NUUR besar kt kasi sejuk kan badan dan hilangkan keringat yg mengalir tu...
Sbnrnya nak wt freezy lemon.. tp alang ade lak beli jeli kt tukar menu pulak.. heheh..
En.husband bagi 4.8 bintang drpd 5 bintang... bkn tipu ek...

Friday, 7 August 2015

makan malam yang lewat

assalamualaikum.. heheh ni menu 2 malam yg lepas. hehehe .. blk keje kol 10.. kletang kletung kat dapur kol 12 br boleh mkn.. siap en.husband ckp.. ni dh bkn diet lg dah ni...penat2 dia work out last2 bininya paksa mkn.. kui kui kui..hehehehhehehe...
xpala gagahkn jugak la mkn dgn mata yg terkebil2.. huhuh..padahal en.husbandku dah tertido.maaf la sy ni klu msk mmg berejam padal menggoreng je pn// org br blaja msk...

gamba pn blurr je, hahaha..
hhehehehh..... maaf ya kentang nya terlembik sikit.. masih kene blaja lg ni

heheheh,,,, udangnya merekot sgt.. gamba pn x clear.. tp yg ade ni.. udang, sotong, bake potatoes, tomato, salad

ni biasala minuman detox suami saya.. hehehhe

Wednesday, 5 August 2015

Cermah islam dlam jodoh - Ustaz Kazim Elias Kalau Dah Jodoh FULL







semarakkan cinta setiap hari seperti hari pertama nikah....

terfikir sejenak tentang kifarah...
jom kita belajar sikit hari ni tentang kifarah: nk lebih lanjut di sini ya APA ITU KIFARAH
Kifarah adalah balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya, juga ujian-ujian Allah itu boleh berlaku, yang mungkin melibatkan kematian orang yang dikasihi, kehilangan harta benda ataupun penyakit, tidak kira sama ada penyakit tersebut berlaku dalam tempoh masa yang lama ataupun sekejap bergantung kepada ketentuan (qada’) Ilahi atau buat selama-lamanya sehingga mati. Selagi ketentuan (qada’) bagi sakit itu belum menepati qada’ Allah, maka sakit (kifarah) tadi tidak akan sembuh biarpun pelbagai usaha dilakukan oleh manusia jelas di.sini membuktikan bahawa ada di antara penyakit itu akan sembuh dengan sendiri biarpun tanpa usaha manusia untuk mendapatkan kesembuhan ataupun tidak akan sembuh biarpun banyak usaha untuk menyembuhkannya telah dilakukan.
Sesungguhnya, apabila Allah s.w.t. itu mengaishi seseorang hamba Ia akan mengujinya. Dan apabila Ia mengujinya, sama ada dengan menurunkan penyakit dan sebagainya, Allah akan memberikan kesabaran. Dalam menghadapi cubaan seperti ini, kesabaran adalah paling utama. Sesungguhnya orang yang bersabar akan diberikan pahala mereka tanpa hisab (az-Zumar: 10)


tentang seseorang

merenung jauh tanpa kerdipan mata,
aku lihat suatu cahaya  ,
di situ ada bahagia,
kerana itu la sirnanya,,,

disini kita masih setia,
memegang janji dan kata-kata,
berharap cinta terus mekar,
dr awal hingga terpejam mata..

tiada madah bisa diluah,
tiada langkah bisa merubah,
sanggup bersudah payah,
demi menghargai anugerah Allah/.

senyum mu pengubat duka,
tawamu penghibur lara,
belaimu hilangkan sengketa,
setiamu buatku bahagia.

~SNA
selamat malam cinta

(BEST) Senang Je Nak PUJUK Isteri Kalau Tahu Cara - Ustaz Kazim Elias La...

layanla para isteri kamu dengan sebaik2nya... bila masing tau tanggungjawab dan peranan masing2 insyaallah aman rumahtangga.. kerjasama n kasih syg dan tolak ansur harus dipupuk dr awal perkahwinan lg..

aina.alia: Ketenangan Hidup Sebenar Yang Dicari ~ Dr. Mohd As...

aina.alia: Ketenangan Hidup Sebenar Yang Dicari ~ Dr. Mohd As...: assalamualaikum.. dimulai dengan Bismillahirahmanirrahim...  permukaan dan perasmian  aina.alia  dengan video ini..semoga perkongsian ...

Monday, 3 August 2015

Khasiat Bunga Kantan

Assalamualaikum.. nak di share kan ni.. harga bunga kantan sekarang mahal.. bkn la nak berkira.. Tp amat2 terkezot bila cashier ckp 1 batang rm3.. perghhhhh..  dh separuh dr harga laksa.. hehehhe. zaman kecik2 dl rumah mak byk gak la bunga kantan.. sekrang nak cr bunga kanta 2 hari x jmpa.. dpt la bukan la fresh sgt,, dh lebam2.. ni open house ni ramai org buat laksa ni...

inilah hasil selama 2 hari mencari bunga kantan.. MIL nk buat laksa,, yummy


RAHSIA BUNGA KANTAN:(wallahualam)
1. awet muda (patutla org klantan molek2.. slalu mkn ns kerabu ade bungakantan kan..?)
2. menhilangkan bau badan wanita berpantang (ni mak saya mmg buat time sy n kkk berpntg.. di masukkn dlm air daun2 /herba.. mmg best mandi bau wangi sgt mcm2 daun mak sy letak . segar sgt time dlm pntg.. rs nk mandi la time2 x pntang pn mana tau bdn leh segar jgk)
3. biji kantan sebagai pembuka selera bg yg kurang selera mkn
4. menguatkan tenaga batin kaum adam


Sunday, 2 August 2015

We Can't Stop - Miley Cyrus (Boyce Avenue feat. Bea Miller cover) on App...

asssalamualaikum.... selamat agi semua..  layan lg ni pagi...  best part~ this is our house, this is our rules..."





Thursday, 30 July 2015

yummy chocolate iceblanded

assalamualaikum semua ... semalam blk2 keje si NUUR yg besar tu request nak iceblended.. dengan tenang ibunya pn buat la utk anak2 tersayang.. tp kali ni buat simple je.. iceream pn xde so gune ice je la.. tp  campurkan sikit susu dutchbaby choclate si kakak ni...  pelik pulak dia knp ibu guna susu dia kali ni. hehhe...

RESEPI CHOCOLATE ICEBLENDED

 ais
1 cwn fresh milk/ susu sejat pn leh
4 sudu milo (kalau sy suke lebih2 milonya)
2 sudu iceream vanila( tapi kali ni x letak sbb xde stok kt rmh )
susu pekat (ikot tahap kemanisan yg anda suka)

*choclate syrup jika ada untuk melazatkan lg. dan dan warna pn bertambah menarik sikit
*hirisan choclate utk hiasan
*boleh tambah kan biskot oreo jika mau.. (pun sedap gak slalu letak kali ni xdan sbb tiba2 je anak reques so brg apa ade je la guna ek)


kali ni saya gunakan biskot raya nestum dan  untuk hiasan ,
 sedap gak rasa sbb ade rasa crunchy2

Tuesday, 28 July 2015

Dancing In The Dark - Rihanna (Official Video) Dreamwork's Home

to my lovely  lil NUUR kecik & besar

Maher Zain - Number One For Me | Official Music Video

assalamualaikum... makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk , syg mak sampai bl2..terima kasih mak.. sy amat rindukan mak..maaf jk ade banyak kesilapan yg pnh dilakukan.. smpai hr ni tiada apa yg dpt sy btl2 dibanggakan mak.. itu yg sy rasakan sebagai seorg anak

fdfsgsd



ff

STYLEBOOK BY SYAHIRA ZAKARIA: Ceria Berseri Aidilfitri with Fair & Lovely Advanc...

STYLEBOOK BY SYAHIRA ZAKARIA: Ceria Berseri Aidilfitri with Fair & Lovely Advanc...: Since even before Ramadhan began, the hype of Eid’ 15 has been in the air especially in the fashion world: What will you wear? Who is yo...

Homemade ginger tea

Wahhh..perpoloh2 minum teh halia ni... alhamdulillah en.husband telan gak air unik ni..heheheh..sama2 la kt mnjaga kesihatan ya lalink..
Ermmm.. krap kruk krap kruk kunyah halia ni.. sy mmg dh biasala tmbh2 pregnent klu loya mmg cr asam halia je.. tp x la mkn byk sekadar hlgkn loya.. almaklomla jeruk asam kan.. kesian bb.. halia takot lak pns.. tp alhamdulillah xde apa2..
Bdn byk sgt angin.. sengal2.. dgn harapan perot boncet dpt disurutkan jugaak.. k..sng je wt teh halia ni..
GINGER GREEN TEA
teh 1 uncang
Halia 2 inchi dihiris..
Madu
Air panas

Monday, 27 July 2015

Khasiat jus pegaga

Assalamualaikum
hai..  sempat semalam try buat jus pegaga epal hijau. yummy2.. 

BAHAN2NYA:
1ikat pegaga segar
1 biji epal hijau
madu

 langkah2nya:
1. blend epal dan pegaga dengan air suam kemudian tapiskan
2. tambahkan madu untuk manis2 buah
3. kemudian minum......


KHASIAT PEGAGA
  • kecutkan peranakan
  • melancar peredaran darah
  • melancarkan sura
  • menambah kekuatan fizikal
  • menghilangkan jeragat dan bintik hitam di wajah
  • mengurangkan berat badan
  • meningkatkan kecergasan otak
  • menyembuhkan demam
  • merawat nyanyok
  • merawat pitam
  • rawatan lepas bersalin
  • seri wajah/ awet muda

Hilang..mana pulak perginya!

#pixlr

Assalamualaikum.... dah 3 hr sy cr duitku yang hilang itu.. dah puas cr tempat2 yang berkemungkinan tinggi ia diletakkan... waaaaaaaaaaaaaaaaa.. dh hjg bln ma... mn kah engkau wahai duitku.. tula lain kali lepas shopink2 tu duit balance tu letk la blk dlm beg/purse/wallet.. ni letak merata.. seingat sy. kali terakhir mmg sy amek duit tu .. tp lepastu.. dh x ingat mn letak... lost.. dh berulang g tempat terakhir duit tu diletakkan.. alamak.. harap2 jumpa blk.. boleh tahan la duit tu utk sampai ke gj.. hehehehh.. xpala.. usaha lg dan berdoa serta redha je la klu itu bukan rezeki.. Allahumma Yassir wala Tuassir apa2 pn nak share doa kalu kehilangan barang,,,

d.i.y detox green tea

Assalamualaikum n selamat mlm.. sebelum msk tido hr sy n en.husband minum green tea dgn limau kasturi.. lemon xda.. blasah je limau ni.. hehhehe.. alahamdulillah en.husband mnm dgn jayanya.. hehheh..
Harap2 dpt la singkir2kan toksin2 dlm bdn.. mcm2 dh mkn .. lemak3 ..haishhh
Resepi d.i.y detox green tea
1 uncang teh hijau
Limau/lemon semasam yg kalian mampu
Madu sesedap rasa..
Selamat mencoba...
Assalamualaikum dan good night semua

Friday, 24 July 2015

Wonder glow~diamond

Assalamualaikum.. di pagi hr ni.. sy nak share sikit product wonder glow ni.. stakat penggunaan sy sblm2 ni.. alhamdulillah ok bangat.. tp sy penah try wonder glow gold.. but kali ni wonder glow diamond ni kakak n mak sy nak try.. before this. Dorg guna wonder glow gold.. ramai yg tegur glowing la.. bersih la.. mak sy ramai tegur nmpk muda... hihihihih..
Disebabkn terputus bekalan... hehehhe dorg stop.. so kali ni nk dorg nk try yg more effective n glowing2 blink2 lg up 10x  copek... harap2 sgt sesuai n serasi la.. risau gak.. mak..akak.. mst x sbr nk dtg  dtg sini esok ek... hehe
Tp pantang larang product ni sblm mulakan.. biasala mn2 product pn kan.. kita kene rest kan kulit kita dlm semubggu.. atleast 3 4 hr pn dh ok.. tp leh la try start dl bar soap dia dl..
Bye..assalamyalaikum...

Grilled chicken with black pepper sauce

Yummy.. pg td sy sediakan menu ala2 diet utk crk abe tercinta.. ini lah hasilnya ..hasil perapan semalaman.. tp sy x rs pn sbb wt seketol je..en. hubby bawak bekal.. so #jimatnsihat.. disediakan dgn penuh kasih sayang.. yummy.. xdan nak msk kn resepi.. nnt update semula la.. 

Tuesday, 30 June 2015

Cakna Ilmu "Mendepani Pemikiran Tun Mahathir" FULL VIDEO

ASSALMUALAIKUM SEMUA....



hehhe pg td sy kongsikan tentang isteri TUN MAHATHIR..skrg ni sy just share  bagaimana cara pemikiran TUN M ni... yes ..! i know not everyone like the way he did.. but i still appreciate  apa yg terbaik yg beliau pernah lakukan..

igt lagi time pregnent my lil NUUR yg sulung tu.. request kt hubby nk baca n beli buku TUN M.. "the doctor in the house".. org mengidam makanan sy mngidam buku.. hehehehhe..tp x hbs bc pn.. tp suke part background beliau.. minat.. hobby dan cara pemikiran beliau ...

apa2 pn jom kita dengar dl talk beliau kt USM ni..










Monday, 29 June 2015

Raikan Wanita Tun Dr Siti Hasmah

kita kena ada semangat kuat dan teguh.. dulu sy bercita2 untuk menjadi doktor.. tetapi disebabkan kelekaan dan kelalaian sy sendiri maka cita2 itu x tercapai.. usaha yg kurang,,, tp skrg sy dh beralih bidang..wow architecture~~ erm.. so hard n too hard... but i keep trying do the best for my future.. continue study partime spy kehidupan sy lebih baik dr sebelum ini.. sy perlukan ilmu lebih dr yg  sekarang,, ilmu di dada buat kita yakin untuk berdiri..  hrpn yg sgt tggi agar ank2 sy pula berjaya mnjadi seorg doktor..(XPERLU SEMUA ATLEAST ADE WAKIL YG MNJADI DOKTOR)

apa2 pun ilmu dunia dan akhirat kene seiring.... kuatkan semangt ini untuk terus mara dan mnjadi idola anak2 ku... mngkn hr ini sy bkn contoh terbaik utk agama, negara dan bangsa.. tp ni azam sy.. anak2 sy adalah pemangkin negara gama dan bangsa... insyaallah.. apa2 pn ms depan anak2 sy adalah utama.. sy n suami la seharusnya mencorakkn mereka.. insyaallah..smoga semuanya akn dipermudahkan.. sy dan suami yang harus berubah dahulu.. barula mnjadi contoh kepada anak2... doakan kami ya

"bila jatuh kita harus bangun..mcm kita jatuh tangga~  mcm kura2 dan arnab.. arnab dah ke depan.. kura2 masih merangkak.. tp.. kita kene trs langkah.. jgn slow down.. teruskan untuk membangunkan negara kita,,,.." tun dr siti hasmah



kurus oh kurus-episode 1_230715

hai semua assalamualaikum... setiap hari sy membebl bl tgk cermin.. bila nk cr bj apa nk pakai. arghhh tensen.. badan makin naik... kurus time mngndg dan lepas bersalin.. selepas 6 bln bersalin naik mcm di pam2.. huh... 2x bersalin lps 6 bln naik mcm belon... huhuhuhuhuhuh.. hr tu bolan pose pn bdn naik gak.. ermm mn x nya lepas buka.. dh settle isyak tu mat amula longlai..... hah.. geram btl la..... ok la google pny google jmpa la nature step utk kurus.. kene try kot2 menjadi..... erm ni dia.... 22 Top Home Remedies For Weight Loss.....  skrg byk btl open house.. yummy2 semua menunya.. cek abe sy dh turun 2kg.. sy tmbg td up 2kg.. cehhhhhg... semangat2

Monday, 22 June 2015

Ya Badrotim - ( Full with Lyrics : Rahmat Ekamatra )

assalamualikum semua...

mulakan setiap perkerjaan dengan kalimah BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM...





tersentuh hati tatkala mendengar qasidah ini ..  alhamdulillah  dan tahniah rahmat ekamatra kerana  membawa qasidah ini dengan penuh penghayatan.. drpd kita asik dok mendengar lagu untuk muja-muja manusia. (lelaki/perempuan=kekasih) ada lebih baiknya kita mendengar qasidah yaang memuji Allah dan para Nabi dan Rasulnya.. setidak2nya  ade terselit kalimat LAILAHAILLAH...... berselawat dan kata-kata yang baik lagi indah.... jom layan

ISLAM: Tanyalah Ustazah 2014 Eps 30 - Kata baik sangka baik





JAUHI AKU DARI BERSANGKA BURUK YA ALLAH...

Wednesday, 17 June 2015

ISLAM:Jangan Berlengah Untuk Beribadah - Ustaz Kazim Elias

ASSALAMUALAIKUM..



satu lg perkongsian.. saya tau ramai yang tidak bersetuju dengan UKE ni..  
tapi.. penerangan beliau amat jelas sekali.. wallahualam.. saya ni cetek ilmu agama.. bkn UKE sahaja yg sy ikuti ceramahnya.. tetapi dalam ceramah beliau kali ini ade menjelaskan perkara2 yang seringkali dipertikaikan.. apa yg kita buat ada sahaja yg dikatakan bidaah oleh sesetengah  pihak..  

apa2 pn sy tetap nak share; sama2 la kita mendengar ceramah UKE ni.. smoga kita sama2 mendapat manfaat. 



Assalamualaikum,
~SNA

ISLAM: ustaz kazim - kenapa lagu haram





ASSLAMUALAIKUM SEMUA.. salam ramdhan.. hr ni 1st day puasa,, alhamdulillah bekersempatan juga kita tiba di bulan ramadhan tahun ini.. semoga kita sama2 dapat melaksanakan rukun islam ke -3 .. jom kita refer blk rukun islam ni...




sumber: jahabersa

semoga kita beroleh keberkatan. prinsip hidup baru.. belajar untuk buat yang terbaik.. beri yang terbaik dan jadi yang terbaik. ceramah ustaz kazim di atas ni..  sy kongsikan bersama agar kita sama2 mendapat ilmu sebenar tentang hiburan... tidak slh berhibur dan mendengar lagu tetapi ada batasan yang ditetapkan.. 

salam ramadhan.. selamat beramal.. sama2 kita mencari keredhaan Allah..

assalamualaikum,
~SNA

Friday, 12 June 2015

"Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com"

http://www.azhafizah.com/2015/06/giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom.html

"Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN"

Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN

Pencarian bloglist bagi bulan Julai-Ogos 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 1 Jun 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.58 malam. Semua dijemput untuk sertai segmen mudah ini. 

Syarat-syaratnya : 

1. Follow blog CNAdd To Circle G+CikguNorazimah dan Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

2. Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN"  

3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :





Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Mei-Jun dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Julai 2015.


SENARAI PESERTA


Kredit untuk Kak Mialiana

Baju Muslimah

Thursday, 11 June 2015

TANDA HATI TIDAK BAHAGIA

Assalamualaikum, salam jumaat semua,, pagi ini sy ingin berkongsi  tentang TANDA HATI TIDAK BAHAGIA.. perkongsian dr saya untuk semua  dan juga peringatan buat saya jugak.

saya mencari kebahagian . saya perlu bahagia. dan saya ingin membahagiakan. semoga kita sama bahagia dunia dan akhirat.

kebahagiaan adalah NIKMAT DARI ALLAH s.w.t..  ada yang telah dan sedang menikmatinya dan ada yang hanya mengimpikan sahaja,, dimana kita? adakah kita benar2 bahagia atau buat2 bahagia?

untuk apa kita melenting, untuk apa menunjukkan baran yang melampau? untuk menunjukkan kuasa dan kekuatan kita? apa hasilnya? siapa yg suka mendekati org yang pemarah? tetapkan di dalam hati untuk terus bersabar dalam ujian Allah, dendam pergilah jauh2.. jangan kau singgah di dalam hati ini, mengelakkn diri dari mengumpat dan terus menyimpan hasad dengki dan iri hati. buang segala keegoaan yg boleh membinasakan diri dan rumah tangga serta tidak riak dgn nikmat dunia yg ALLAH pinjamkan,  tidak perlu tamak serta bakhil.. untuk apa harta berjuta, emas selautan jika tiada kebahagiaan. sentisalah bersedekah supaya kita sentiasa bersama org2 dibawah,,, hidup ini bkn sekadar cintakan dunia semata, akhirat adalah yg kekal selamanya.



إذا أنعم عليه شكر، وإذا ابتلي صبر، وإذا أذنب استغفر. فإن هذه الأمور الثلاثة عنوان سعادة العبد، وعلامة فلاحه في دنياه وأخراه، ولا ينفك عبد عنها أبداً.
“Apabila diberi nikmat dia bersyukur, apabila diuji dia sabar, dan apabila berdosa dia beristighfar (bertaubat). Tiga perkara ini merupakan tanda-tanda kebahagiaan seseorang hamba serta tanda kejayaan di dunia dan akhirat. Dan hamba tersebut tidak berpisah darinya buat selamanya.” [Al-Waabil ash-Shayyib, m/s. 5] " ilmusunnah

sedikit video drpd PROF MUHAYA tentang BAHAGIA MEMBAHAGIAKAN:


assalamualaikum. salam sayang..
~SNA

NUFFNANG

X berapa pasti sgt tentang jana pendapatan melaui NUFFNANG ni,, sbb x berjaya lagi dan sy pn br je berjinank2 dgn dunia blogger ni,, fan pn xde lg,, hehehhe...  masih mencari idea2 yang menarik untuk menjemput tetamu2.. dengan hasil perkongsian yang menrik..

tp ade lah terbaca beberapa blog tentang Nuffnag ni,, antara yg sy leh share dr blog2 yang hebat ini:

relakssminda
ririn
nadiaradzif
nineteencapri

apa yang saya tau kita kene tau time iklan2-iklan nuffnang ni klua.. so kenen jaga traffic kita,, kena tau time bila peak traffic..

CPUV (Click Per Unique Visitor)

Pengiklan akan beli sejumlah bilangan trafik daripada pengunjung unik (UV) blog anda. Kempen ini akan tamat apabila kuota atau jumlah trafik UV telah dicapai. Contohnya; pengiklan dari Sony akan bayar anda untuk setiap 1 UV dengan nilai RM0.10 dengan had maksima sebanyak 500 UV atau sebanyak RM50.00 bagi 500UV sepanjang kempen berjalan.

Ada juga yang pengiklan membayar mengikut tempoh masa, katakan selama 7 hari. Selama 7 hari iklan CPUV dari Sony (contohnya) akan kekal berada di dalam blog kita. Dan pihak iklan akan bayar sebanyak mana UV yang ada ketika kempen berjalan. Andaikata UV pada masa kempen berjalan adalah sebanyak 1000, dan pengiklan bayar setiap 1 UV itu dengan nilai RM0.20. maka dapatlah income dalam RM200.

Untuk iklan ini, jika peratusan dapat capai 100% CTR, maka anda akan dapat bonus-CTR. Katakan tadi pengiklan hanya mahukan 1000 UV je untuk iklan mereka dipaparkan, tetapi semasa iklan CPUV ini berlangsung nilai UV yang hadir dalam blog adalah lebih, maka Nuffnang akan berikan bonus ini. Bonus ini dibayar oleh Nuffnang dan bukan pengiklan.

Sumber: Apa Itu CPUV dalam Nuffnang? http://www.hasrulhassan.com/2013/08/apa-itu-cpuv-dalam-nuffnang.html#ixzz3cmInBA3J

CHANTEK:CANTIK UNTUK APA?CANTIK UNTUK SIAPA?

assalamualaikum..
hai hai hai semua.. sj je nk berkongsi tentang kisah CANTIK.. perempuan mn yang xmo cantik? lelaki mana yang x nak isteri/teman wanita dia cantik? cantik ni subjective.. masing2 ade pendapat dan cara menilai yang berbeda. ade yang tgk chinesse look tu cantik.. ade yg kata erempuan ala2 arab tu cantik.. ade yang kata x cantik tapi manis... hehhe,,, yang penting semua wanita idamkan wajah yang cantik terutamannya cantik di hadapan suami.

untuk apa kita kena cantik ek? bagi saya cantik untuk keyakinan diri.. opsss saya ni x la cantik.. biasa2 je.. gigi pun  mancong... hidung pn x  semancung gigi saya, hahahahha.. tp tetap bersyukur sbb gigi saya masih kuat dan xde masalah gigi lubang or rosak. wlu pn dh 3 series dan beranak 2.. ada rakan2 yg dh star sakit gigi dan  gigi mula gugur sjk mngndung.. alhmdulillah semoga nikmat ALLAH ini terus dikecapi....

tak tahu macam mn yang nak dikatakan cantik. mana yg paling cantik? siapa yg tercantik? wajah yang sentiasa senyum, wajah yang manis, wajah yang tenang . itu idaman saya.. xmo kerut2..xmo stres2.. xmo masam2.. nk sentisa kelihatan tenag dan tersenyum terutama utk cek hubby ku. gelap atau putih gebu tu bkn la alasa utk membezakan cantik.. sbb hitam pn cantik.. putih pn cantik..  ciptaan allah cantik seuanya,, so x perlulah nk adjust hiding tu kasi patok.. panjangkan dagu.. lentikkn bibir,, bl diubah x nmpk originallnya,,,, belajar utk bersyukur,,,

ade kawan sy ni memang pandai jg penampilan... pakai dress cantik2.. pakai kasut tggi... kata dia bl pakai heels ni  dia lebih yakin dan kene jaga penampilan...  hebat,, sy ni ade rs malu untuk bergaya itu la "SAYA".. x confident dan malu utk bergaya,, ehehheheh.. tp mmg suka tgk pompan2 cantik ni.. sedap mata memandang,,

tp.. saya ada juga amek supliment, serta product kecantikan  krim2 muka untuk jaga kesihatan kulit saya,, saya bkn la nk cantik mcm aris.. malu la pulak cun sgt,,, jnji sedap mata suami memandang , yang penting bersih dan wangi ketika bersama suami.. tp slalu gak blk keje lewat x mandi.. heheheh sorry syg...
 sy percaya, semua lelaki mudah tertarik dan terpana dgn kecantikan wanita,, ni bkn virus, ni bkn penyakit tp ni lumrah .. tp bkn semua lelaki hanya memandang kecantikan pada paras rupa tetapi ada yg melihat dari segi akhlak..

x perlula sy rs untuk membuat pembedahan plastik untuk cantik.. kesannya macam2.. klu terover sgt buat dah lain jadinya.. konon nk jadi muka mcm barbie jadi pulak mcm raksasa.. sudah,~ erm..  ade je contoh Hang Mioku , Jocelyn Wildenstein dll lain2 lagi. bkn nak mengutuk atau mencerca wajah mereka.. tp .. kita seharusnya bersyukur dgn kurniaan Allah ini.. ya, sy selalu bertanya suami.. " b, nak syg cantik mcm siapa? klu syg cantik abg suke x?" bkn x bersyukur tp ingin yg terbaik buat suami.. x pernah terlintas nk wat plastic surgery ni,,,


 bkn saya jeles dgn wanita yg cantik diluar sana,, tetapi kadag kala upload gamba mmg nak tayang kecantikan mereka.. punya mata yg galak. bibir yg seksi,,  dahi licin..  jgn sampi timbulnya fitnah,,,

berbalik kepada niat asal kita bercantik2 untuk siapa dan apa? semoga kita sama2 di bawah lindungan Allah.. smoga saya menjadi yang terbaik dan tercantik buat suami sy...  cantik luar dan dalam.

antara yang cantik
  


sepanjang saya hidup: mak saya org paling cantik.. klu x percaya tanya adek bradik saya n abah saya,,,

~SNA

Ustaz Kazim Elias - kenapa suami isteri bergaduh(kelakar)





kalau suami isteri saling faham memahami .. dan masing2 menjalankan tugas dan peranan masing2.. insyaallah rumahtangga akan aman dan damai serta bahagia.. bende2 kecik jgn diperbesarkan..  ade masalah bawak2 berbincang,, ada yg x berkenan jgn terus melenting.. kita manusia bkn sempurna..

usia rumahtangga aku br la setahun jagung,, masih jauh lg liku2 kehidupan yg harus aku tempuhi..

aku, sgt2 berharap aku dan hubby sama2 kuat dan sabar dalam menempuh alam rumahtgga ini.. banyak kekurangan aku.. banyak kelemahan aku.. tp aku sayangkn suami aku.. rumahtgga mana yag x ditimpa gelora, tidak diuji dgn ujian Allah.. sedangkan lidah lagikan tergigit inikan suami isteri.. cuma kita sebagai hamba Allah seharusnya sentisa berdoa dan berusaha untuk mnjadi yang terbaik buat pasangan kita,, pengajaran buat aku.. pedoman buat aku. dan kekuatan bagi aku..



segala yang keroh haruslah dijernihkan dgn segera,, jgn biar dan pendam lama2..  aku bkn isteri yg semourna,, kata2 ku tidak selembut dan seindah mana.. inikan pula paras rupa.. jauh sgt klu nk di bandingkan dgn siti nurhaliza.. nk cun mcm hanis zalikha lagi la tidak..



abg.. awk adalah kekuatan sy,, awk adalah sahabat sy.. awk adalah tempat luahan isi hati sy,.. sy nak awk selalu di samping sy.. luv my hubby... anak2 kita adalah amanah ALLAH.. sama2 kita menjga dan mendidik anak2 kita supaya mnjadi manusia berguna dan berjaya dunia akhirat



~SNA

SEMOGA KALIAN TURUT MERASAI NIKMAT-NYA

Assalmualaikum,

hari ini.. akau main taip je kat pakcik GOOGLE nama isteri kawan hubby ku.. aku pn kenal suami isteri ini,, tup tup keluar nama dia.. aku baca blog dia.. x published pn .. xde ruangpn utk aku klik utk follow.. xde ruang chatbox.. nak komen aku x sanggup lak sbb dia mmg nak rahsiakan dl blog dia,,,

kesedihan dia jelas diluahkan di blog itu.. sedih aku membacanya,, aku selma ini nmpk OK n ceria bersama suami dia.. tp setelah 3 thn berkahwin x dapat anak dan pelbagai usaha yg dia lakukan aku rasa simpati,.. YA ALLAh kau berilah mereka peluang juga merasa menjadi ibu dan ayah..

mereka sgt romantik gile2.. lawak dan mesra... kdg2 terasa suka tgk mereka berdua.. saling memerlukan.. saling bergantung antara 1 sama lain.. dorg memeliki kereta, rumah,  dan juga sama padan.. cantik dan handsome. masing mempunyai kerjaya msg2..

lengkap. cuma belum ade rezeki.. aku berharap pasangan ini terus tabah dan kuat kn semangat,, insyaallah jik akalian tidak berputus asa... Allah akn beri  sesuatu yg indah nnt.. SABAR. itu lah kuncinya,,,

bkn aku xde kawan2 yg dapat anak lewat.. 5 6 thn kawen br dapat.. aku bersyukur.. aku mudah menerima zuriat.. rezeki dr ALLAH yg x terhingga..  abg aku sendiri tidak memiliki anak.. tp dia layan ank2 buahnya dgn ckp baik.. tp jodoh abg aku dan kakak ipa tidak panjang... aku ttp mndoakan bekas kkk ipa aku dan abg aku akn menemu jodoh yg baik .. ade jgk aku berdoa spy mereka di satukan..

berbalik kepada kawan suami aku td.. aku hrp korg berdua x putus asa,,, kuatkn semanagt.. mereka slalu jgk aku tgk hbs kn ms bersama.. jln2. cuti.. honeymoon.. smoga kasih syg dan ikatan kemesraan mereka tidak akan putus dan hambar..

sukar kan... ade yg bercerai kerana tidak ade anak.. ada yg bermadu kerana alasan anak.. aku hrp tidak wujud alasan ini.. aku berdoa agar kalian terus bahagia...  mngkn kalian x tau aku mmbaca luahan ht isterimu wahai kawan.. tp yakin la isterimu sgt perlukan sokongn mu.. dunianya hny ada kamu...

kata2 dia yg aku sgt suka: "Aku tak ramai kawan,sebab dia seorang dah melengkapi pakej premium untuk jadi sobat."


e&f semoga kalian sentiasa dlm redha n rahmat Allah.. percayalah sesuatu yg baik utk kalian suatu hr nanti.. sglnya Allah dah tetapkan.. sabar dan terus berdoa smbil berikhtiar..

~SNA

Qierra feat. Mark Adam - Senyum Lagi (Official Music Video - HD )



layan layan dulu lagu Senyum lagi by QIERRA dan MARK ADAM ni,, rindu pada cek hubby....
SHAKLEE: cara bancuhan ESP
Memandangkan ESP ni one of our best seller.. maka dibwh ni disenaraikan cadangan beberapa cth resipi cara bancuh yg anda boleh cuba..
1. ESP + Air suam
2. ESP+ Fresh Milk (sama ada susu kotak atau susu tepung)
3. ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP)
4. ESP + SusuAnmum
5. ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
6. ESP + Nesvita 3in1
7. ESP + jus twister tropicana
8. ESP + Ribena
9. ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
10. ESP + Milo/Horlicks
11. ESP + sirap bandung
12. ESP + fresh milk + 1sudu madu + 1sudu oat + 1sudu serbuk koko (blend) *boleh mix setengah sudu kecikserbuk Shaklee fiber (jika ada)
13. ESP + KOKO + OAT
14. ESP + Milo/Serbuk Coklat Cadbury + SUSU HL
15. ESP + kurma + oat+ susu tepung + madu + air msk (blend)
16. ESP + kurma + kismis + badam + fresh milk <<<<-- blend
17. ESP + meal shakes + MILO<<<<--- sejukkan SEDAP.
18. ESP + Nestle Bliss (sejuk2 dari peti ais)
19. ESP + Kurma + nestum (bukan 3 in 1) + mealshakes + susu tepung <-- blend, pastu letak ketul ais, sedap n kenyang
20. ESP + kurma + badam + avocado + ais(blend sekali)

** ini adalah pengalaman sy n rakan2 yg pernah mencubanya.. terpulang pd selera anda.. macam saya.. saya lebih suke original resepinya.. esp n air suam je.. senang on senang.. so xla perlu dgn air manis... kurangkan manis dlm hidangan tambahkan manis dlm senyuman.. heheh
Resipi Bancuh ESP

SHAKLEE: set kecantikan kulit


  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri

Vitamin Shaklee untuk wajah cantik berseri/anggun/menawan

siapa yang xmo cantikkan.. walaupun kite ni x secantik artis2 or model2 top dlm n luar negara atleast kite cube untuk menjaga penampilan kite.. untuk siapa? untuk diri sendiri.. dan sy seorg isteri yang dah berkahwin dan dh ade 2 anak off coz sy ingin kelihatan segar.. sihat n nak gak cantik demi suami tercinta..yang penting niat kite

Kulit yang cantik adalah impian setiap orang, lebih-lebih lagi kaum hawa. Kulit yang kusam, tak sekata, berjerawat dan pori-pori luas memang majoritinya akan melanda kita bila usia dianjak saban tahun. Untuk mengatasi masalah ini beralihlah kepada set kecantikan kulit Shaklee untuk wajah cantik berseri.



Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:

NUFFNANG